Význam medu pri rozličných chorobách

Choroby srdca - dôležitá celoživotná práca srdca vyžaduje aj dokonalú vysokohodnotnú pohonnú látku - potravinu. Touto látkou je glkóza, ktorú dodávame v mede ako hotovú živinu. Med obsahuje látku, ktorá v srdcovom svale zvžšuje glukózy. Túto účinnú látku nazývame  "glykutilen" - ulitizátor - zužitkovač glukózy. Rozširuje vencové cievy a znižuje krvný tlak. 

Choroby pečene - pečeň má podstatnú úlohu pri látkovej premene; je zásobárňou glykogénu. Zdravá pečeň musí mať dostatok tejto látky. Cholín nachádzajúci sa v mede znižuje obsah nežiadúcich tukov v pečeni a napomáha odtoku žlče.

Choroby žalúdka a čriev - pri ochorení žalúdka a čriev má dôležitú liečebnú úlohu diétne stravovanie. Med a mlieko je ideálnou diétnou potravinou. Činnosť čriev podporuje cholín nachádzajúci sa v mede, preto med pôsobí mierne preháňavo. Med pôsobí dezinfekčne na hnilobné baktérie nachádzajúce sa v črevách a na dlhý čas zabezpečuje zdravú činnosť čriev.

Choroby obličiek a močového ústrojenstva - med pôsobí liečivo pri zápaloch obličkových panvičiek a močového mechúra. Éterické oleje a zlúčeniny flavónu v mede rozširujú obličkové cievy, ktoré sa tým stávajú priepustnejšie. Okrem toho med je vešmi vhodnou dieteickou potravinou pri týchto chorobách, lebo neobsahuje zakázanú kuchynskú soš a obsahuje len malé množstvo bielkovín.

Chrípkové ochorenia - chrípka, angína, nádcha sa úspešne liečia medo riedeným v 40 -50 °C teplom mlieku. Tekutina sa pije hltmi. Užíva sa aj v čaji a v horúcich ovocných nápojoch. Med posilňuje činnosť srdca, tlmi horúčkové stavy, mierni bolesti a napomáha odchod hlienov. Zriedeným meodvým roztokom sa kloktá hrdlo a preplachuje nos. Tým sa definzikuje a lieči ústna dutina a nosová sliznica.

Čierny kašel - podobne sa lieči aj čierny kašeľ. Ked sa začne liečiť v žačiatočnom štádiu medovými sirupom používaným trikrát za deň, rýchlo ustupuje. Tento sirup sa pripraví varením cibule 1 hodinu. Do odvaru schladeného na 45 - 50 °C sa premieša med.

Vredy - medové cukry a enzýmy pôsobia ako protijedy. Aj najťažšie vleklé kožné vredy sa môžu liečiť. Med sa zmieša so pšeničnou múkov, natrie na gázu a prikladá na vred. Med postupne vyplavuje hnis z vredov.

Otravy - med je účinnou látkou pri otravách, najmä hubami, lebo krv otrávených stráca najväčšiu časť glukózy. Glukóza sa medom vhodne nahrádza.

Vysoký krvný tlak - v dôsledku kornatenia sa zužujú najjemnejšie krvné cievy a v nich sa spomaľuje krvný obeh. Srdce chce tento nedostatok odstrániť čerpaním väčšieho množstva krvi, čím sa jeho tlak zvyšuje. Požívaním medu sa krvné cievy rozširujú. Uľahčuje sa práca srdca a tým sa zlepšujú aj ustupujú sprievodné znaky tejto choroby.

Nadmerné požitie alkoholu - med svojim obsahom fruktózy pomáha spaľovať alkohol. Človek, ktorý ho veľa požil, vytriezve po požití 125 g medu.