Med - superpotravina
Med
Musí to byť ten pravý
Nie je med ako med. Pokiaľ sa chceme zaoberať touto neobyčajnou potravinou, musíme si to uvedomiť hneď na začiatku. Pravý prírodný med patrí k tým najzdravším zložkám stravy aké vôbec existujú. Však v regáloch supermarketov často kúpite pod názvom med niečo, čo ním vôbec nie je. Chýba mu totiž to najdôležitejšie, čo činí včelí produkt tak cenným: peľové zrniečka. Výskumný ústav včelársky Beedol vykonáva každý rok rozbor predávaných medov a výsledky nie sú zrovna priaznivé. Ukazuje sa totiž, že na českom trhu je veľa takých, ktoré pochádzajú zo zemí ako je Čína, pričom dovezené komodity obsahujú len zlomok toho, čomu včelári hovoria med. Zvyšok tvorí zmes kukuričného škrobu, trstinového cukru a rôznych sirupov.
V týchto medoch, ak sa dá toto označenie vôbec použiť, sa nachádza veľké percento hydroxymethylfurfuralu, čo je indikačná látka teplotného spracovania tohto produktu. Zatiaľ, čo by mal med obsahovať maximálne 0,4 mg/kg tejto látky, rozbory ukazujú, že táto hodnota je zvýšená až na 100 mg/kg. Z toho vyplýva, že tento med bol prakticky uvarený a tým pádom znehodnotený, keďže sa varom zničia všetky látky. Niektoré medy obsahovali dokonca aj ťažké kovy.
Preto, keď si chcete byť istý kvalitou kupovaného medu, kupujte ich od českých včelárov. Každý z nich vám iste rád predá svoj produkt, pretože to mnohokrát predstavuje jeho hlavný príjem. Keď kupujete med v obchodoch, hľadajte ten s tuzemským pôvodom. Je prísne kontrolovaný a opatrený pečaťou. Český med má dobré meno v celej Európe, napríklad v Rakúsku sa po ňom vždy len zapráši. Kupujte teda med český, najlepšie priamo od včelárov – a môžete by si byť istý, že získavate kvalitné medové bohatstvo.
Peľ je tak dokonalou potravinou, že by sme sa ním mohli živiť mesiace. Jeho podiel dodáva medu dôležité bielkoviny, 10 esenciálnych aminokyselín, antioxidanty, všetky vitamíny skupiny B (okrem B12), vitamíny C, D, E, minerály, predovšetkým železo, stopové prvky, tuky aj mastné kyseliny a enzýmy nevyhnutné pre metabolizmus. Bez enzýmov organizmus nevyužije ani vitamíny, ani minerálne látky. Dôležitý je hlavne rutín, ktorý má antioxidačné účinky a podľa najnovších poznatkov zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, možného pred stupňa infarktu.
Látky obsadené v mede sa líšia podľa pôvodu a druhu. Našlo sa v ňom okolo 200 rôznych zložiek. Najväčší podiel tvoria cukry, asi 75%. Tie sú však takého zloženia, že v žiadnom prípade nezaťažujú látkovú výmenu ako je to u cukru rafinované. Minerálne látky med obsahuje len v malom množstve: železo podporujúce obranyschopnosť, draslík a sodík potrebný pre správnu srdcovú činnosť a detoxikáciu ľadvín, med podieľajúci sa na tvorbe kostí, funkčnosti centrálneho nervového systému, tvorbe červených krviniek a regulácii imunitného systému, mangán ovplyvňujúci ako súčasť enzýmov metabolizmus, ďalej fosfor, čoby stavebný kameň mnohých molekúl ako ATP a DNA a zohrávajúci dôležitú rolu pri predávaní genetických informácii. Okrem toho sú v mede obsiahnuté tiež farbivá a aromatické látky s antioxidačným účinkom. Kvôli malému množstvu proteínov nie je med na rozdiel od čistého peľu žiadnym zvláštnym zdrojom bielkovín. Nachádza sa v ňom však niekoľko aminokyselín (prolin, fenylalalin, tyrosin, cholín). Z organických kyselín je zastúpená kyselina glukónová, ktorá v mede vytvára kyslé prostredie a tým zabraňuje rozmnožovaniu zárodkov. Zistené boli aj kyselina citrónová, jablková, jantárová, octová a mravčia. Tieto ovocné kyseliny dodávajú medu arómu, pôsobia antimikrobiálne a antioxidatívne a podporujú trávenie. V ňom obsiahnuté aromatické látky – je ich asi 120 – rozhodujú o druhu medu, jeho chuti, farbe a liečivých účinkoch. Med dokonca obsahuje peroxid vodíka, ktorý sa nepoužíva len k odfarbovaniu vlasov, ale podporuje aj hojenie.
Med neslúži iba ako požívatina, predstavuje aj dôležitú súčasť domácej lekárničky, pomáha totiž pri mnohých problémoch – pri hnačke, žalúdočných vredoch, dráždivom hrubom čreve aj rakovine. Jeho antibiotické vlastnosti sa uplatňujú pri bakteriálnych infekciách, ako zápalu mozgových blán, zápalu dýchacích ciest, zápalu čelných dutín, pri zápale pľúc, pri šarlachu, pri záškrte, sneti slezinnej, pri úplavici, cholere a ďalších chorôb. V mede obsiahnuté antibiotické látky dokážu zdolať dokonca aj obávané stafylokoky. Najrôznejšie štúdia preukázali, že med schopný svojimi účinkami predčítať aj antibiotiká. Pri vonkajšom použití napomáha hojeniu rán – odrenín, rezných poranení, popálení, aplikuje sa pri kožných problémoch spôsobených diabetom, vredoch a hnisavých ranách. A dobrá správa pre všetkých, ktorí trpia oparmi. Jeden výskum sa zameral na 16 pacientov s herpesom, 8 z nich malo opar na perách, 8 na genitáliách. Niektorí boli ošetrovaní masťou aciclovir, iní medom. Výsledok hovoril jednoznačne v prospech medu. U oboch druhov oparu trvalo liečenie kratšiu dobu a pacienti mali menšie bolesti. Traja pacienti liečení zmienenou masťou trápilo svrbenie, pri mede sa neprejavili žiadne vedľajšie účinky.
Použitie
Med môže byť tekutý alebo skryštalizovaný (scukornatený), záleží na pomere ovocného a hroznového cukru a samozrejme na spôsobe spracovania a skladovania. Rozličné druhy medu majú rôzne vlastnosti. Pri zahrievaní však med svoje cenné vlastnosti stráca. Nezahrievajte ho preto nikdy na viac než 38 °C, nedávajte ho ani do horúceho čaju. Výnimkou je iba manukový med z Nového Zélandu, ktorý nestráca nič zo svojich predností ani pri zlom skladovaní. Tento med včely vyrábajú z novozélandskej myrty – manuky. Jeho účinok má mnohonásobne prevyšovať účinky ostatných medov, napríklad pri potieraní streptokokov a stafylokokov. Údajne víťazí aj nad superbaktériami rezistentnými na antibiotiká (MRSA). Ale i u tohto medu existujú rozdiely v kvalite a prejaví sa to v cene.
Odporúčam kupovať domáci med produkovaný českými včelármi, pretože ten patrí k najkvalitnejším výrobkom. Pravidlá prijaté v roku 1999 Českým zväzom včelárov pre udelenie regionálnej známky Český med sú prísnejšie než európske smernice pre med aj než požiadavky obsadené vo vyhláške Ministerstva poľnohospodárstva ČR.
Stručne to najdôležitejšie
Veľmi bohatý na živiny, pôsobí antioxidačne a proti baktériám, vírusom a plesniam, pomáha liečiť rany a infekcie, pôsobí na herpes, mnoho ďalších liečebných a zdravotných účinkov.