Kryštalizácia a skladovanie medu

    K tejto sladkej pochútke sa možme, naštastie, dostať veľmi jednoducho. I keď je to doslova zlatý poklad, nemusíme preň podstupovať dobrodružné výpravy do lesa, snažiť sa nájsť nejaký úľ a potom sa oň pobit s medveďom, ktorý sa už na medík robil chútky. Ideálne je ak najdeš špecializovaný obchod (svet medu), alebo kúpiš med priamo od včelára. Dostaneš sa tak obvykle k omnoho kvalitnejšiemu, neriedenému medu, ktorý bude naozaj tým zlatým pokladom zdravia.

 

 

    Kryštalizácia medu

Mnoho ľudí sa milne domnieva, že kryštalizovanie je znakom pokazeného medu. Ak je med skyštalizovaný, myslia si, že sa už nedá použiť a zvyčajne ho vyhodia. To je však veľká chyba ! Kryštalizovanie je prirodzenou vlastnosťou väčšiny druhov medu. To, ako ľahko a ako rýchľo med skyštalizuje, závisí od pomeru cukrov, ktoré sa v ňom nachádzajú. Med začne kryštalizovať rýchlejšie, ak sa v ňom množstvo glukózy približne rovná množstu fruktózy. Jasné nektárové medy zostávajú väčšinou tekuté, pretože je v nich postatne viac fruktózy ako glukózy, naopak tmavšie, najme medovicové medy kryštalizujú omnoho rýchlejšie. Ďalšími faktormi, ktoré kryštalizáciu ovplyvňujú, sú obsah dextrínov v mede a teplota miestnosti, v ktorej med skladujeme. V chlade med skyštalizuje skor, v teplej miestnosti zostane dlhšie tekutý.  Už vieme, že skryštalizovaný med nie je pokazený a zostáva rovnako kvalitný, no ako ho použiť, keď ho práve potrebuješ v tekutej forme ? Postup je veľmi jednoduchý. Pohár s medom postav do teplej vody, maximalne 50°C, a počkaj kým sa med nerozpustí. Takto rozpustený med si zachová svoje prirodzené vlastnosti a kvalitu. Ak sa med prehreje nad uvedenú teplotu, stráca vitamín C, inhibíny a étericke látky. Med skladuj v čistej, uzatváratelnej nádobe. Na domáce uskladnenie sú najpoužívanejšie, sklennené, porcelánové a kameninové nádoby. Ak med skladujete kratšiu dobu a nie v celkom uzavretej nádobe, nedávajte nádobu s medom do blízkosti potravín, ktoré majú prenikavú vôňu, sú nahnité či plesnivé, aby sa nenarušili vône a chuť medu. Ten totiž pôsobí ako špongia a nasáva vlhkosť a vôňu so svojho okolia. Miestnosť, v ktorej neuzavretú nádobu s medom skladujete by mala byť chladná, suchá a vzdušná. Ak med uschovávate dlhšiu dobu môže stmavnúť, začne sa v ňom zvyšovať množstvo kyselín stráca pôvodnú arómu a niekedy aj chuť. Preto je rozumnejšie kúpiť si vždy čerstvý med a neskladovať veľa fliaš počas dlhých mesiacov.