Materská kašička - superpotravina

Materská kašička

Potrava včelích kráľovien

 

Ešte dnes pre nás materská kašička predstavuje z časti tajomstvo. Ak je touto kašičkou kŕmená včelia larva, vyvinie sa z nej kráľovná. Je to jediná včela v celom úli, ktorá dokáže klásť vajíčka. Kráľovná je dva krát väčšia než robotnica, nakladie denne 2000-4000 vajíčok a robí tak 4-5 rokov. Robotnice sa dožívajú iba 30-45 dní. Potrava, ktorou je kráľovná kŕmená, musí byť skutočne niečo mimoriadneho. Materská kašičku vylučujú mladušky zo slinných žliaz. Pozostáva z 60-70% vody, z 10-20% glukózy a fruktózy, zo 4-8% mastných kyselín, obsahuje 0,8-3% minerálnych látok a má tak isto vysoký obsah proteínu a aminokyselín (9-18%), ktoré sú rozhodujúce pre rast budúcej kráľovnej. Zvláštnosťou materskej kašičky je, že obsahuje tak isto ako propolis a včelí peľ, všetkých 22 aminokyselín. Čo sa týka vitamínov, vykazuje celú skupinu vitamínu B: B1 (tiamin), B2 (riboflavín), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina folinová). Nájdeme v nej aj stopy vitamínu C. V kašičke sa ale nevyskytujú vo veľkom množstve rozpustné vitamíny A, D, E, K, obsahuje však draslík, horčík, vápnik, zinok, železo a mangán, enzýmy aj antibaktériálne a intibiotické zložky. Zloženie materskej kašičky je tak komplexné, že vedci dodnes nedokázali všetky jej zložky identifikovať. Medzi rozpoznanými mastnými kyselinami v nej bola objavená obzvlášť cenná kyselina 10-hydroxy-2-decenová. Môže predstavovať až 6% celkovej hmotnosti a nachádza sa iba v materskej kašičke. Táto mastná kyselina zabraňuje rastu rakovinných buniek a dokáže stimulovať produkciu kolagénu, tak že posilňuje väzivo. Pre svoje antibaktériálne vlastnosti je skvelým konzervačným prostriedkom a zabezpečuje kašičke jej trvanlivosť. Antibakteriálne účinky preukázal v teste aj proteín royalisin. Najrôznejšie peptidy a proteíny v materskej kašičke obsadené majú aj antimikrobiálne účinky. Je ale bohatá aj na cholinacetyl, dôležitý neurotranzmiter. Nervové bunky ho potrebujú ku komunikácii. Pacientom s Alzheimerovou chorobou sa teda táto kašička doporučuje. Antioxidačný účinok posilňuje sekundárne rastlinné látky, predovšetkým flavonoidy.

V najrôznejších kultúrach sa materská kašička už veľmi dlhú dobu považuje za prameň mladosti. Posilňuje imunitný systém a potenciu, omladzuje a spomaľuje starnutie, prispieva k regenerácii. Pomáha pri stavoch vyčerpanosti, podporuje príjem kyslíku vo svaloch a tkanivách a posilňuje zrak. Užíva sa ako geriatrikum, doporučuje sa pri nechutenstve a rekonvalescencii, urýchľuje hojenie rán a môže pozitívne zasiahnuť pri alergiách. Má priaznivý dopad na hladinu cholesterolu a krvných tukov, dokáže znižovať vysoký krvný tlak. Pomáha pri liečení autoimunitných chorobách a alergií na potraviny a uľavuje pri artrotických bolestiach. Mnohými štúdiami bol potvrdený jej protirakovinový účinok. V literatúre sa uvádza ešte celá rada ďalších problémov, pri ktorých sa podávanie materskej kašičky osvedčilo: problémy s menštruáciou, strata potencie, neplodnosť, artérioskleróza, choroba srdca a ciev, zápaly čriev, podráždenie pečene a žlčníka, neurasténie a depresie. Rovnako zabraňuje rezistencie na inzulín. Pokusy na myšiach preukázali, že zvieratá kŕmené materskou kašičkou žili o 16 týždňov dlhšie než ostatné. Vedci sa domnievajú, že to bolo z toho dôvodu, že materská kašička redukovala oxidačný stres a z neho vychádzajúce poškodenie DNA.

 

Použitie

Materskú kašičku si je možné zaobstarať ako čistú šťavu v ampulkách a tak isto usušenú odparením v kapsulách a tabletách. Čerstvá materská kašička sa musí uchovávať pri 0-5°C. Je obsadená tak isto v kozmetických prípravkoch. Pretože sa jedná o vzácny prírodný produkt, neexistuje vo veľkom množstve a preto je dosť drahá. Zatiaľ čo med vyrábajú včely do zásoby, materská kašička je vždy čerstvá. K jej získaniu sa vlastne odoberá včelám potrava. Malo to byť z miest, ktoré nie sú znečistené insekticidami a inými chemikáliami. Materská kašička sa musí uchovávať v chlade a v tme iba po dobu niekoľkých týždňov.

Dôležité upozornenie: kto zatiaľ nemá skúsenosti s materskou kašičkou a ani s iným včelím produktom (napr. propolisom alebo včelím peľom), ma by byť pri prvom užití veľmi opatrný. Veľa ľudí si síce blahodarné účinky týchto produktov nemôže vynachváliť, existujú ale aj takí, ktorí na ne môžu byť alergickí. Môžu reagovať anafylaktickým šokom, astmou, vyrážkami, kýchaním alebo dýchacími problémami.

 

Stručne to najdôležitejšie

Obsahuje všetkých 22 aminokyselín, ako aj proteíny a mastné kyseliny, bohatá na vitamíny a antioxidanty, posilňuje imunitný systém, dokáže spomaľovať proces starnutia, pôsobí protizápalovo  a osvedčuje sa ako prostriedok proti baktériám, vírusom a plesniam, pltí za výživnú potravinu.

Tvorba web stránok zdarma Webnode